Vyšetrenie potravinových intolerancií

Objavte, čo vášmu telu škodí

Vyšetrenie potravinovej intolerancie

Potravinové intolerancie vedia výrazne znížiť kvalitu života – spôsobujú tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, únavu či kožné problémy. Včasná diagnostika je kľúčom k lepšiemu zdraviu a správnemu nastaveniu životného štýlu. Ponúkame Vám vyšetrenie krvi, ktoré Vám poskytne odpoveď, na ktoré potraviny ste intolerantní a v akej miere. Vyšetrenie neobsahuje konzultáciu výsledkov lekárom.

Pre koho sú testy určené ?

Prečo sa oplatí absolvovať vyšetrenie?

Odhaľte skryté príčiny únavy, tráviacich ťažkostí či kožných problémov. Zistite, ktoré potraviny Vášmu telu škodia. Získajte presné výsledky miery neznášanlivosti potravín a zlepšite svoje zdravie a pohodu.

Výhody testovania na intolerancie

Presná diagnostika

Moderné laboratórne testy odhalia intolerancie, ktoré bežné testy často prehliadajú.

Prevencia

Včasné odhalenie potravinových problémov môže zmierniť tráviace ťažkosti, únavu, kožné problémy či bolesti hlavy.

Rýchle a pohodlné

Odber krvi je jednoduchý a trvá len pár minút, výsledky sú dostupné do 7–10 dní.

Cenník

Vyberte si balík, ktorý vám najviac vyhovuje. 

Základný balík

54 potravín

Základný balík pre tých, ktorí chcú rýchlo zistiť, či im bežné potraviny nespôsobujú problémy s trávením, únavou alebo pokožkou.

Cena: 129 Eur
Rozšírený balík

108 potravín

Rozšírený balík, ktorý pokrýva väčšinu potravín bežne konzumovaných v našom jedálničku. Vhodný pre ľudí, ktorí majú dlhodobé zdravotné ťažkosti a ich príčina nie je jasná.

Cena: 219 Eur
Prémiový balík

216 potravín

Komplexný balík, ktorý odhalí reakcie na 216 potravín vrátane menej bežných ingrediencií. Ideálny pre tých, ktorí chcú detailne spoznať svoj organizmus a prispôsobiť mu životný štýl.

Cena: 290 Eur
Histamínová intolerancia

Test enzýmu DAO

Vyšetrenie histamínovej intolerancie odporúčame pri častých tráviacich ťažkostiach, migrénach, kožných alebo dýchacích problémoch spôsobených nadbytkom histamínu.

Cena: 37 Eur
Celiakia

Sérologické testy na celiakiu

Vyšetrenie odporúčame pri podozrení na neznášanlivosť lepku. Príznaky môžu zahŕňať tráviace ťažkosti, kožné problémy, únavu, nedostatok železa alebo neplodnosť.

Cena: 37 Eur

Zoznam testovaných potravín

  • zelenina: mrkva, paradajka, pórová zmes (pór, pažítka), sladký zemiak, tekvica hokaido, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka), zmes húb (hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé),
  • strukoviny: sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná),
  • obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, ražná múka, špaldová múka,
  • bezlepkové obilniny a ich alternatívy: kukurica, pohánková múka, proso, ryža,
  • mliečne produkty a vajíčka: beta-laktoglobulín (kravské mlieko), bielok (slepačí), kazeín, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko/ovčí syr, žĺtok (slepačí),
  • mäso: bravčové, hovädzie, slepačie,
  • čerstvé ovocie: banán, figa, jablko, kivi, zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko),
  • ryby a morské plody: losos, treska, tuniak, zmes garnátov (kreveta červenopása, garnáty),
  • bylinky a korenie: cesnak, horčičné semienka,
  • orechy a semená: arašidy, ľanové semienka, lieskový orech, mandľa, vlašský orech,
  • iné: čierny čaj, kakaové bôby, káva, med, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské).
  • zelenina: artičoka, baklažán, brokolica, cuketa, červená kapusta, cvikla, kaleráb, mrkva, oliva, paprika, paradajka, pórová zmes (pór, pažítka), sladký zemiak, šalátová uhorka, špargľa, špenát, valeriánka poľná, zeler, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka), zmes húb (hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé), zmes húb (suchohríb, hríb smrekový), zmes listových šalátov (hlávkový, ľadový),
  • strukoviny: cícer, cukrový hrášok, sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná),
  • obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, ražná múka, špaldová múka,
  • bezlepkové obilniny a ich alternatívy: amarant, kukurica, pohánková múka, proso, quinoa, ryža,
  • mliečne produkty a vajíčka: bielok (slepačí), jogurt, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, ovčie mlieko/ovčí syr, žĺtok (slepačí),
  • mäso: bravčové, hovädzie, jahňacie, morčacie, slepačie,
  • čerstvé ovocie: ananás, banán, broskyňa, citrón, čerešňa, datľa, grapefruit, hruška, jablko, jahoda, kivi, marhuľa, nektárinka, pomaranč, slivka, melón vodový,  zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko),
  • ryby a morské plody: losos, mečúň obyčajný, pstruh, rak riečny, sardela, solea obyčajná, treska, tuniak, mušľa venus, zmes garnátov (kreveta červenopása, garnáty),
  • bylinky a korenie: bazalka, cesnak, čili, horčičné semienka, chren, korenie (čierne, biele), muškátový orech, oregano, petržlen, rozmarín, škorica, tymián, vanilka, zmes mäty (mäta pieporná, mäta),
  • orechy a semená: arašidy, kešu orech, kokosový orech, ľanové semienka, lieskový orech, mak, mandľa, pistácia, sezam, slnečnicové semienka, vlašský orech,
  • iné: čierny čaj, kakaové bôby, káva, med, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské).
  • zelenina: artičoka, baklažán, bambusové výhonky, biela kapusta, brokolica, cuketa, čakanka, červená kapusta, cvikla, čínska kapusta, fenikel, kaleráb, karfiol, kel hlávkový, kel kučeravý, list viniča, mangold, maniokový koreň, mrkva, oliva, paprika, paradajka, pórová zmes (pór, pažítka), reďkovka, rukola, ružičkový kel, sladký zemiak, snehový hrášok, šalátová uhorka, špargľa, špenát, tekvica hokaido, topinambur, valeriánka poľná, zeler, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka), zmes húb (hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé), zmes húb (suchohríb, hríb smrekový), zmes listových šalátov (hlávkový, ľadový),
  • strukoviny: bôb obyčajný, cícer, cukrový hrášok, fazuľa mungo, sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná),
  • obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, ražná múka, semolinová múka, špaldová múka,
  • bezlepkové obilniny a ich alternatívy: amarant, kukurica, pohánková múka, proso, quinoa, ryža,
  • mliečne produkty a vajíčka: beta-laktoglobulín (kravské mlieko), bielok (slepačí), camembert, ementál, jogurt, kazeín, kefír, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, maslo, mozzarella, ovčie mlieko/ovčí syr, tavený syr, tučný tvaroh, cottage cheese, žĺtok (slepačí),
  • mäso: bravčové, hovädzie, husacie, jahňacie, kačacie, konské, kozie, králičie, morčacie, mäso z perličky, prepeličie, pštrosie, slepačie, srnčie,
  • čerstvé ovocie: ananás, avokádo, banán, bobule goji, broskyňa, brusnica, citrón, čerešňa, černica, čučoriedka, datľa, egreš, figa, granátové jablko, grapefruit, hruška, jablko, jahoda, kivi, liči, limetka, malina, mandarínka, mango, marhuľa, moruša, nektárinka, papája, pomaranč, rebarbora, slivka, šípka, melón vodový,  zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko), zmes melónov (medový melón, melón kantalup), zmes ríbezlí (červené, čierne),
  • ryby a morské plody: homár, chobotnica, kalmár, kambala veľká, kapor, kaviár, krab, losos, makrela, mečúň obyčajný, morský čert, morský vlk, okúnik severský, pražma kráľovská, pstruh, rak riečny, sardela, sardinka, sleď, solea obyčajná, spirulina spp., šťuka, treska, treska škvrnitá, tuniak, úhor, ustrica, mušľa venus, zmes garnátov (kreveta červenopása, garnáty),
  • bylinky a korenie: aníz, bazalka, bobkový list, cesnak, čili, estragón, horčičné semienka, chmeľ, chren, kajenské korenie, rumanček, kapary, karí, klinček, koreň sladkého drievka, korenie (čierne, biele), koriander, kôpor, majorán, muškátový orech, oregano, petržlen, rasca, rozmarín, šafran, šalvia,  škorica, tymián, vanilka, zázvor, zmes mäty (mäta pieporná, mäta),
  • orechy a semená: arašidy, chia semienka, jedlý gaštan, kešu orech, kokosový orech, kolový orech, ľanové semienka, lieskový orech, mak, makadamiový orech, mandľa, para orech, píniový orech, pistácia, konopné semienka, sezam, slnečnicové semienka, vlašský orech,
  • iné: agar-agar, aloe vera, čierny čaj, kakaové bôby, karobová múka, káva, med, olej z bodliaka, prášok na pečenie, repkové semeno, zelený čaj, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské).

Vyšetrenie histamínovej intolerancie odporúčame všetkým, ktorí trpia opakovanými alebo dlhodobými ťažkosťami, ako sú tráviace problémy, bolesti brucha, migrény, kožné reakcie, dýchacie ťažkosti či opuchy očí a nosovej sliznice. Tieto príznaky môžu byť spôsobené nadbytkom histamínu v tele.

Prečo je vyšetrenie dôležité?

Histamín je prirodzene prítomná látka v našom tele, ktorá zohráva významnú úlohu pri imunitnej odpovedi a prenose signálov medzi telom a mozgom. Jeho hladina stúpa nielen konzumáciou potravín bohatých na histamín, ale aj potravín, ktoré podporujú jeho uvoľňovanie z čreva.

O odbúravanie histamínu sa stará enzým diaminooxidáza (DAO), ktorého činnosť je však veľmi citlivá a ľahko ju oslabí alkohol, niektoré lieky, káva, čaj či fajčenie.

Ak DAO nedokáže histamín dostatočne rozkladať, vzniká histamínová intolerancia. Dlhodobo zvýšená hladina histamínu v tele môže viesť k pretrvávajúcim ťažkostiam, ako sú bolestivá menštruácia, únava, nespavosť, nervozita, depresívne nálady či panické a úzkostné stavy.

Čo sa dozviete vďaka vyšetreniu?

Vyšetrenie ukáže množstvo a aktivitu enzýmu DAO vo vašom organizme. Na základe výsledkov sa dá rozhodnúť, či je vhodné zmeniť stravovanie a zaradiť nízkohistamínovú diétu, ktorá môže výrazne zmierniť vaše ťažkosti.

Toto vyšetrenie odporúčame všetkým, ktorí majú podozrenie na neznášanlivosť lepku (gluténu). Typické prejavy celiakie zahŕňajú tráviace ťažkosti, hnačky, nafukovanie, kožné problémy, ale aj neplodnosť u mužov a žien, nedostatok železa, chronickú únavu, vyčerpanie či psychickú nepohodu.

Prečo je vyšetrenie dôležité?

Celiakia je trvalá autoimunitná neznášanlivosť na lepok – bielkovinu nachádzajúcu sa v obilninách, ako sú pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos či tritikale. Imunitný systém pri celiakii lepok mylne považuje za škodlivú látku, proti ktorej tvorí protilátky. Tie však okrem lepku poškodzujú aj vlastné tkanivá – predovšetkým črevné klky, ktoré zabezpečujú vstrebávanie živín.

Ak sa lepok zo stravy nevylúči, dochádza k chronickému zápalu čreva. Postupne sa klky vyhladzujú, čím telo stráca schopnosť prijímať dostatok vitamínov a minerálov. Neliečená celiakia môže viesť k závažným komplikáciám, ako sú zápaly kĺbov, cukrovka či dokonca onkologické ochorenia.

Čo vyšetrením zistíme?

  • celkovú hladinu protilátok IgA (pacienti s celiakiou často trpia ich deficitom),
  • prítomnosť protilátok proti gliadínu a tkanivovej transglutamináze, ktoré sú vysoko špecifické pre celiakiu.

Aby bolo vyšetrenie presné, je potrebné pred testovaním nevynechávať lepok zo stravy.

Ako prebieha testovanie ?

1

Odber krvi

Pre vyšetrenie intolerancií je nevyhnutné absolvovať odber krvi. Odber vykonáva naša zdravotná sestra v ambulancií. Pre testovanie potravinových intolerancií a alergií je potrebné malé množstvo krvi, odber trvá len pár minút a je takmer bezbolestný.

2

Laboratórna analýza

Vaša vzorka putuje do certifikovaného laboratória, kde sa analyzuje podľa zvoleného balíka (54, 108 alebo 216 potravín). Laboratórne spracovanie je presné a spoľahlivé, výsledky sú dostupné zvyčajne do 7–10 dní.

3

Zaslanie výsledkov na email

Akonáhle nám laboratórium zašle výsledky Vášho vyšetrenia, pošleme vám ho obratom emailom aj s dokladom, v ktorom bude vysvetlené, čo to pre vás znamená. Súčasťou výsledkov je aj škála miery neznášanlivosti jednotlivých potravín, aby ste presne vedeli, v akej miere ste intolerantní na jednotlivú potravu.

Ako sa pripraviť na odber ?

Pred odberom je potrebné preukázať sa dokladom totožnosti. Dbajte na dostatočný pitný režim. Odporúčame pred odberom nedržať žiadnu eliminačnú diétu.

Časté otázky (FAQ)

Výsledky sú zvyčajne dostupné do 7–10 dní od odberu. Hneď, ako nám budú doručené, Vám ich pošleme aj s vysvetľujúcim materiálom.

Testy vykonávame iba osobám nad 18 rokov.

Odporúčame úpravu jedálnička a životného štýlu, podľa zistených intolerancií. V mnohých prípadoch sa príznaky zmiernia alebo úplne vymiznú.

Nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Odporúča sa byť nalačno pri odbere a dodržiavať pitný režim.

Rozdiel je v počte analyzovaných potravín. Základný test odhalí najčastejšie problémy, komplexný test poskytuje úplný prehľad až 216+ potravín.

Nie, na vyšetrenia na vlastnú žiadosť nepotrebujeme odporúčanie od lekára.
Nie, tieto vyšetrenia nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, pretože ich neindikoval lekár. Ide o nadštandard, ktorý hradia žiadatelia o vyšetrenie.

Referencie

O nás

Sme spoločnosť, ktorá vznikla ešte v roku 2013. Začínali sme ako ambulancia všeobecného lekára, avšak vždy sme sa snažili ísť inou cestou, ako ostatní. U nás totižto veríme, že človek a jeho zdravie je komplexný celok, preto okrem symptomatickej ambulantnej liečby poskytujeme komplexnú starostlivosť o človeka – lebo vieme, že odstránením symptómov človeka nevyliečime. Disponujeme naozaj širokým prístrojovým a diagnostickým vybavením, ktoré nie je tradičnou súčasťou väčšiny ambulancií. Špecializujeme sa na výkony internej a všeobecnej mediciny.

Kontaktné údaje

Naši pacienti

Všeobecné dopyty

Adresa ambulancie

Námestie hraničiarov 2581/4A,
851 03 Petržalka

Kontaktný formulár